Premiäröverfart

02.30 Hanöbukten

För mig är det första gången jag går över Hanöbukten. En plats som kan vara himmel eller helvete. Många är de som berättat om jobbiga överfarter med otrevlig sjö men också stilla lugna. I natt är det bara en svag dyning som rullar in i bukten och knappast någon vind att räkna med förutom vår egen fartvvind. Sikten är rätt dålig med dis och låga moln. Det börjar snart ljusna. Då får vi se om solen kan skingra det gråa. Mellan Sandhammaren och Utklippan är det ca. 45 nm vilket med nuvarande fart gör att vi är där strax efter 11 på måndag förmiddag. Först då kommer det att gå att skicka det här inlägget, vi är utom mobiltäckning just nu.

När jag gick på min vakt vid 02.00 hade vi ett pärlband med fartyg några nm söder om oss. på väg in eller ut ur Östersjön via en av de stora trafiklederna. Det farligaste till sjöss är närkontakt med antingen land eller andra båtar/fartyg så vi håller en kurs som ligger norr om den leden.

Ombord kör vi på enligt vaktschemat 2 tim vakt, 6 tim frivakt. På dagen ägnar vi tiden till arbeten på båten, laga och äta mat, prata eller bara vara – helt enkelt sånt som människor gör. Planerna på att försöka följa med vad på nätet vad som händer i Almedalen har gått i stöpet. Mobiltäckningen har varit sämre än beräknat och passat illa med tider då tid funnits. Får ta igen det väl på plats.

I högtalarna i sittbrunnen just nu YelloTouch medans jag funderar på fler inlägg och tittar ut över havet.

Dåligt internet och arbete ombord fördröjde det här inlägget.