När spänningen försvann och strömmen gick. #005 av #blogg100

Hade en plan för den här kvällen för att hinna med en massa saker innan tre jobb dagar i Stockholm. 19.42 blir det strömavbrott, 748 anläggningar i Askim, Hult är drabbade och min plan måste ändras.

Eftersom vi inte bor på en plats där det händer vare sig ofta eller länge är det lätt att bli nonchalant  och inte riktigt ta på allvar att det kan inträffa och vad konsekvenserna kan bli. Nonchalansen i vårt hushåll är att vi inte har hundra koll på var alla ficklampor finns och att de har fulla batterier. Jag vet var vi har stormkök men osäker på var bränslet är i fall det blir långvarigt och vi behöver värma vatten. Bara att börja rota fram allt, hämta in mera ved, tända en brasa och en massa ljus, stänga rum som vi inte behöver använda för att spara på värmen. Helt enkelt förbereda huset på att det kan ta lite tid innan strömmen slås på igen.

När strömmen försvinner går det inte att titta på TV-längre, möjligheterna att komma åt internet begränsas, aktiviteter som kräver mycket ljus blir svårare att göra. Strykjärnet vill inte starta, hur länge håller frysen kylan, har vi väckarklocka som går utan ström, blir det en kall dusch i morgon bitti?

Hur som helst blir det väldigt uppenbart att vårt sätt att leva är väldigt sårbart när vi är så beroende av elektricitet. Vi tar det så för givet att den alltid finns att vi inte planerar för att klara oss utan. Det skulle vara nyttigt om alla tränade på strömavbrott en gång per år och det är enkelt att göra. Slå av huvudströmmen i huset eller lägenheten och se hur länge ni kan fortsätt leva som vanligt och som ändrar sig – lite vardagsedge.

Strax efter 22 var strömmen tillbaka, en anläggning verkar inte bli klar förrän 01.00.

Nu när jag skrivit klart det här ska jag packa färdigt och kanske ses vi på #sj400 i morgon.

 

10