Det är fortfarande lika svårt att göra saker bra – det här är #034 av #Blogg100

Dagen efter årets Oscarsgala pratas det mycket film och de svenska framgångarna hyllas som sig bör. Film är ett naturligt inslag i vår vardag och vi funderar inte så mycket på det.

Idag, den 25 februari 1909 visades för första gången färgfilm offentligt. Det skedde i Brighton och jag kan föreställa mig att det var en sensation. Först på 1940-talet började färgfilm bli vanligt, men det dröjde ända till 1970-talet innan svart/vit film var utkonkurrerad.

På den tiden var processen från filmning och framkallning till klippning och färdig film lång och omständlig. En process som idag är betydligt enklare och som vem som helst rent tekniskt kan klara av bara med hjälp av sin smartphone. Lika enkelt är det att distribuera film och det kan ske samtidigt som den produceras.

Det här filmade och sände jag samtidigt i Väggenbanan i Sälen förra året med hjälp av Bambuser.

Ja, du har nog redan tänkt det. Bara för att jag kan filma och sända den innebär det inte att det blir en succéfilm. Att göra (bra) film har i grunden inget med teknik att göra. Det handlar om att lära sig att behärska ett hantverk och som tar år att lära sig och inte ens alla som försöker kommer att klara det.

Samma sak gäller i nästan all verksamhet. Vill du göra succé måste dina produkter eller tjänster sticka ut och vara bättre än dina konkurrenters. Genvägar finns inte om det skall bli långsiktigt och hållbart.

10