Olof Plame är död – det här är #037 av #Blogg100

Det finns dagar vi minns extra mycket och tydligt. I morgon är en sådan dag. Sista terminen på gymnasiet, familjen skulle åka till Sälen. Det är den enda morgon för en Sälenresa jag kan komma ihåg tydligt och klart. Det var 1 Mars 1986 och pappa väckte mig med orden ”Olof Palme är död”.

Även om jag inte kände honom, hade träffat honom eller sympatiserade med hans åsikter var det en olustig känsla som infann sig med kunskapen att Sveriges statsminister mördats.

Slutet av 2012 och början av 2013 har varit en tid fylld med filmer och dokumentärer där Palme på olika sätt förekommer, direkt eller indirekt. som på olika sätt . I allt detta finns i alla fall en text av Olof Palme som förtjänar extra mycket att lyftas fram och köras på repeat. Det är text som i allra högsta grad är aktuellt i dagens Sverige med spirande rädsla inför det som är annorlunda. Det är från Olof Palmes radiotal om invandrarna på juldagen 1965.

Lika aktuellt då som nu.

I övermorgon åker vi till Sälen. Förhoppningsvis väcker jag mina barn med bara orden ”Idag åker vi till Sälen”.