Ett litet ord kan ändra sanningen

Idag har jag flera gånger fått frågan om jag missat morgonens nyheter om att Putin beordrat att  Ryska trupper ska återvända till sina baser.

Putin återkallar styrkorna” skriver Piteå-tidningen och flera andra svenska tidningar.

”Putin återkallar styrkor från övning” skriver finska huvudstadsbladet i rubriken.

Det är små men avgörande skillnader mellan rubrikerna som ger artiklarna helt olika innebörd. Först längre in i de svenska artiklarna kommer de avgörande viktiga detaljerna.

”Ordern gäller de styrkor som beordrats genomföra överraskningsövningar i närheten av gränsen till Ukraina, skriver Reuters och Interfax. Källan är talespersonen i Kreml.”

Flera jag pratade med i morse hade missat och dragit lite av en lättnadens suck för att de tolkat det som att Putin nu tagit sitt förnuft till fånga. 

Hur vi hanterar information och hur vi förhåller oss till den är oerhört viktigt. Extra viktig blir det i krislägen och det dessutom kan finnas intresse från parter att sprida felaktig och vilseledande information.

Slutsatser av min morgon är: Läs hela artikeln, försök att jämföra med andra media och framförallt med utländska media. Dra inte för snabba slutsatser.

Om du vill bevaka händelserna i Ukraina lite mer och lite bättre rekommenderar jag Fredrik Wass @bisonblog Guide ”Guide: Så bevakar du situationen i Ukraina snabbare än svenskamedier”.

Du kan även följa min twitterlista Security Politics som innehåller mycket bra info och kunskap.

004/100 #blogg100