Hundvakten – Godmorgon

Hundvakt Godmorgon

03.10 Godmorgon. Just nu befinner vi oss ca 15NM norr om Kullen som är sveriges högst belägna fyr – en lampa på ett berg som syns på 50km´s avstånd. Det placerar oss ungefär väster om Halmstad. Vi kom iväg som tänkt men vädergudarna har inte stått oss bi vare sig med vindens riktning eller styrka. Vi har därför bara kunnat segla några timmar. Å andra sidan kunde vi stanna till mitt på havet strax söder om Tistlarna för ett salt bad. Troligen det sista salta på ett tag. Vi kunde också äta middag utan att behöva hålla krampaktigt i posrslin och glas. Vi hoppas nu att prognoserna skall slå fel och ge oss lite mer vind när dagen gryr.

Just nu vet vi inte om ni kan se vår position på kartan i sidhuvudet eftersom vår AIS indikerar ett antennfel. Ombord kan vi se andra fartyg/båtar men vi vet inte om de ser oss. Själva kan vi inte heller kolla om vi syns eftersom vi just nu befinner oss utanför 3G-täckning. Det får mig i sin tur att fundera kring moniloperaöternas täckningskartor och hur teoretiserade de är. Hade vi haft en ledig antennkabel i masten hade vi löst teckningen med en 3G antenn i masttoppen och en router med 3G och WiFi i båten. Med 20 m mast får man datanät riktigt långt ut. Det får bli en annan gång.

Vi har kommit in i vårt vaktschema. Vi har vakt 2 timmar och är lediga 6 timmar. jag har hundvakten mellan 2 och 4 på natten som kan vara dödligt tråkig, jobbig och sövande. En natt som den här är det behagligt. Runt 17C i luften, har kortbyxor och en tröja på mig (och flytväst!), dricker en kopp kaffe och har det riktigt bra.

Nu är det bara timmar kvar tills Almedalsveckan börjar och bland det första som drar igång är Godmorgon Almedalen med @Brit och @Jocke. Har vi åter 3G täckning skall jag följa det. Ombord kommer vi att ha grupparbete för att kreera en artikel om Sverigestudien för svenska institutet. Det kommer också att bli en del snack om väder, vind, livet och vad som är värt att besöka när vi kommer fram. Programmet är digert så tipsa oss gärna i kommentarerna.

Snart dax att väcka Tor som går på vakten efter mig. När jag gått av ska jag spana på soluppgången.

Skepp ohoj!

  • seaske

    God morgon! Ni syns på kartan. Däremot är det lite kruxigt att göra en kommentar på din blogg. Eller så är det denna gamla harv tlll maskin…  Ha det bra. Vi följer er! Kramar hemifrån.

  • Volker

    Det tycks stämma med antennfelet – kan inte se är på Marintraffic. Har kollat ändä bort öster om Bornholmsgattet.