#blogg100 – ett system i systemet. #006 av #blogg100

Med #blogg100 har Fredrik Wass skapat ett nytt system i det stora systemet internet. Det är ett fantastiskt system med idag över 500 små delsystem i form av bloggar. På goda grunder kan vi anta att alla är aktiva inledningsvis vilket alltså generar mer än 500 inlägg om dagen taggade med #blog100. Det har så klart påverkan på alla system och alla delsystem. Det syns i statistik, det påverkar vad andra läser, vad andra tänker och hur andra beter sig. Det händer inte inte bara i #blogg100 sfären utan långt utanför den men den som påverkas i periferin har ingen aning om var eller hur det började. Inom systemteorin kallas det Butterfly Effect.

Alla som deltar har olika drivkrafter men en grundläggande önskan hos (åtminstone majoriteten av) alla bloggarna är att de vill få feedback på sina inlägg. Att någon läser inläggen är så klart en typ av feedback. Att inlägg delas till andra är en annan typ av feedback. Däremot är dom typerna inte så specifika och utvecklande som om personerna som läser och delar vidare hade skrivit en kommentar till inlägget. Med en kommentar går det att uttrycka så mycket mera. Exakt, tydligt, formulerat på ett sätt som hjälper bloggaren att utveklas.

Därför tycker jag Joakim Jardenberg är briljant idag i när han uppmanar oss till dialog genom att kommentera på fem inlägg om dagen – läs inlägget här. Briljant för det är inte bara bloggaren som får feedback som utvecklas. Det gör även du som skriver en kommentar för skrivandet ger andra intryck än att bara tänka.

Nu ska jag skriva dagens kommentarer, när skriver du dina?

10
  • http://www.imike.se/ Micke

    ja visst är det kul att det rör på sig i bloggosfären igen, ett språng framåt för det fria ordet